Cestovné poistenie a koronavírus. Ktorá poisťovňa vám preplatí karanténu
19. 08. 2021

Cestovné poistenie a koronavírus. Ktorá poisťovňa vám preplatí karanténu

Koronavírus aj naďalej hatí mnohým cestovateľom plány. Protiepidemiologické opatrenia sa neustále menia nielen na Slovensku a dovolenka sa môže veľmi rýchlo zmeniť na vynútený pobyt v karanténe. Viaceré poisťovne zareagovali na novú situáciu a ich cestovné poistenie už pokrýva aj riziká spojené s ochorením na Covid-19.

Aj keď poisťovňa sľubuje, že uhradí náklady, ktoré klientovi vzniknú v súvislosti s koronavírusom, medzi jednotlivými poisťovňami sú veľké rozdiely. Tie spočívajú v tom, čo všetko poisťovňa zaplatí, koľko zaplatí a v akých krajinách poistenie na Covid-19 platí. Kým v niektorých poisťovniach sa covidové cestovné poistenie vzťahuje na celý svet a poistka by mala klientov chrániť aj v takzvaných červených či čiernych krajinách, v iných poisťovniach sa vzťahuje len na zelené krajiny.

Pri ceste do zahraničia môžu klientovi vzniknúť viaceré náklady súvisiace s Covid-19. Ak niekto priamo ochorie na Covid-19, vzťahuje sa na to poistenie liečebných nákladov. V krajinách Európskej únie takéto liečenie uhradí aj zdravotná poisťovňa na základe európskeho preukazu zdravotného poistenia.

Zdravotné poisťovne však už neuhradia náklady spojené s karanténou. Ak bude niekto nútený zostať v zahraničí dva týždne v hoteli v karanténe, musí si to zvyčajne sám zaplatiť. Viaceré poisťovne aj tento nútený pobyt preplatia z cestovného poistenia, respektíve zo špeciálneho pripoistenia. Dôležité je zmestiť sa do stanoveného limitu. Žiadna poisťovňa nebude dovolenkárom preplácať dva týždne v luxusnom hoteli.

Cestovné poistenie vo viacerých poisťovniach chráni klientov už pred vycestovaním. Môže sa totiž stať, že im bude nariadená karanténa a nebudú môcť odísť do zahraničia. Alebo ich pre zvýšenú teplotu nepustia do lietadla. V takom prípade by im poisťovňa mala preplatiť storno poplatky.

Z poistenia možno preplatiť aj testy na koronavírus. „Testy na koronavírus môžu byť cestovným poistením kryté v prípade, ak ide o testy indikované lekárom na stanovenie diagnózy. Nie pre účely vstupu alebo výstupu z krajiny,“ povedala hovorkyňa poisťovne Union Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

Cestovné poistenie a koronavírus

Generali poisťovňa

Ku krátkodobému cestovnému poisteniu ponúka pripoistenie Covid. Klienti, ktorí majú uzatvorené poistenie na dobu neurčitú, si môžu uzavrieť krátkodobé cestovné poistenie s 90-percentnou zľavou a doplatia už len za pripoistenie Covid podľa doby ich pobytu v zahraničí. Pripoistenie kryje klientov vo všetkých krajinách bez ohľadu na cestovateľský semafor. Okrem liečebných nákladov preplatí aj náklady na ubytovanie a nákup nového cestovného lístka v prípade uviaznutia v karanténe.

Toto pripoistenie kryje klientov aj pred odchodom na dovolenku, ak musia svoj pobyt neplánovane zrušiť z dôvodu ochorenia Covid-19 alebo pre nariadenú karanténu z dôvodu pozitívneho výsledku PCR testu, či nenastúpenia do lietadla z dôvodu namerania zvýšenej teploty. Náklady, ktoré vznikli z dôvodu zrušenia cesty, poisťovňa uhradí klientovi aj jeho spolupoisteným osobám, s ktorými mal na dovolenku vycestovať.

Union poisťovňa

Klienti Union poisťovne môžu už od konca minulého roku využiť možnosť rozšíreného poistného krytia vďaka doplnkovému poisteniu Pandemic , ktoré sa vzťahuje na všetky krajiny sveta bez ohľadu na epidemiologickú situáciu, platí teda aj v rizikových „červených“ krajinách.

Ak klient v zahraničí ochorie na Covid-19, poisťovňa mu preplatí ubytovanie v prípade nariadenej karantény v zahraničí, ambulantné ošetrenie a lieky, prepravu do zdravotníckeho zariadenia, prepravu do vlasti, cestovné náklady na návrat v inom, ako pôvodne predpokladanom termíne. Z tohto poistenia možno uplatniť aj storno z dôvodu nariadenej karantény na území Slovenska, alebo ak poistenému nebude umožnené s ohľadom na zdravotné riziká nástup do hromadného dopravného prostriedku.

Kooperativa

Klienti majú k dispozícii pripoistenie k cestovnému poisteniu Marco Polo, ktoré kryje v plnom rozsahu liečebné náklady spojené s ochorením Covid-19 rovnako ako pri ktoromkoľvek inom ochorení v krajinách, ktoré boli v čase vycestovania označené ako bezpečné.

Poistenie sa vzťahuje aj na náklady spojené s nevyhnutným lekárskym ošetrením, predpísaním liekov, zdravotných pomôcok, materiálov, hospitalizáciou, ako aj náklady na prepravu do a zo zdravotníckeho zariadenia alebo prepravy do vlasti. Ak je klientovi nariadená karanténa, pripoistenie kryje aj náklady na ubytovanie poisteného, rovnako tak náklady na dopravu, ak z dôvodu ochorenia Covid-19 alebo v prípadne nariadenej karantény musel zotrvať v zahraničí dlhšie ako pôvodne plánoval.

V prípade, ak má klient pripoistenie Covid-19 a vycestuje do krajiny, ktorá nie je označená ako bezpečná, sú mu kryté náklady v súvislosti s ochorením Covid-19 iba v stanovených krajinách. Ich zoznam je na tejto stránke.

Limit plnenia pre liečebné náklady súvisiace s Covid-19 je 30 000 eur. V krajinách, ktoré nie sú označené ako bezpečné a zároveň nie sú uvedené v zozname, nie sú náklady spojené s ochorením Covid-19 kryté.

Uniqa

Poisťovňa od 1. júna rozšírila krytie krátkodobého cestovného poistenia aj o náklady súvisiace s liečbou Covid-u pre všetky krajiny – teda nielen bezpečné ale aj rizikové. Ak si klienti v súčasnosti uzatvoria krátkodobé cestovné poistenie, majú už kryté liečebné náklady na ambulantné ošetrenie, lieky a prípadnú hospitalizáciu alebo repatriáciu súvisiacu s nákazou Covid-19.

Klienti majú v krátkodobom poistení kryté aj náklady na ubytovanie v prípade umiestnenia do karantény v zahraničí po potvrdenom pozitívnom teste na Covid-19, a to do limitu 1 500 eur.

V prípade ročného cestovného poistenia sa krytie nákladov na liečbu Covid-19 stále riadi cestovateľským semaforom. Znamená to, že ak vycestujete do tzv. zelenej krajiny, cestovné poistenie je platné v plnom rozsahu, vrátane prípadnej nákazy koronavírusom. Ak má niekto uzatvorené ročné cestovné poistenie a vycestuje do krajiny označenej červenou alebo čiernou farbou, bude mať z poistenia vylúčené krytie poistných udalostí súvisiacich s koronavírusom.

Ak klient s ročným poistením vycestuje do zelenej krajiny a tá sa počas pobytu zmení na červenú alebo čiernu. poistená ochrana sa na neho vzťahuje v plnom rozsahu. V tejto situácii poisťovňa kryje poistenie liečebných nákladov spojené aj s ochorením Covid-19 a to prípadnú hospitalizáciu, ošetrenie, lieky či repatriáciu späť do SR. Pokiaľ pritom klient uviazne v miestnej karanténe, predlžuje sa mu platnosť cestovného poistenia počas doby karantény v plnom rozsahu a bezplatne.

Ochorenie na Covid-19 nie je vylúčené z poistenia storna. Poistený si tak môže uplatniť náhradu storno poplatkov aj v prípade nákazy koronavírusom a následnej hospitalizácii, domácej liečby alebo povinnej karantény – a to v prípade ak bol pred vycestovaním do zahraničia pozitívne testovaný PCR testom nie starším ako 72 hodín.

Allianz – Slovenská poisťovňa

Všetkým poisteným osobám z poistných zmlúv cestovného poistenia a základných asistenčných služieb, ktoré obsahujú poistenie liečebných nákladov v zahraničí, poskytuje nad rámec ustanovení poistných podmienok aj poistenie liečebných nákladov v súvislosti s ochorením Covid-19 do limitov dohodnutých v poistnej zmluve.

Poisťovňa preplatí aj náklady súvisiace s karanténou, pokiaľ sa poistený v zahraničí dostal do kontaktu s pozitívne testovanou osobou na Covid-19 a bola mu nariadená karanténa a ak sa v dôsledku tejto nariadenej karantény nebude môcť vrátiť do SR v plánovanej dobe a plánovaným dopravným prostriedkom.

V prípade karantény Allianz uhradí za poisteného: náklady na náhradné ubytovanie, a to po dobu nevyhnutnú pre pobyt v karanténe do limitu 600 eur, zvýšené náklady za oneskorený návrat z pobytu v zahraničí do SR po uplynutí karantény, pokiaľ poistený nemôže použiť pôvodne plánovaný dopravný prostriedok (alebo nemôže ďalej pokračovať v plánovanej ceste) do limitu 600 eur. Limit plnenia pre náklady súvisiace s karanténou platí pre jednu osobu na jednu a všetky poistné udalosti za celú dobu poistenia.

ČSOB Poisťovňa

Cestovné poistenie je platné v plnom rozsahu, pokiaľ ide o krajiny, ktoré sú z epidemiologického hľadiska považované za menej rizikové v súvislosti so šírením ochorenia Covid-19 (zelené v rámci semaforu). V takomto prípade kryje aj liečebné náklady v súvislosti s ochorením Covid-19. V krajinách, ktoré nie sú označené MZV SR ako bezpečné v súvislosti so šírením ochorenia Covid-19, sa poistná ochrana v cestovnom poistení nevzťahuje na škodové udalosti v súvislosti s týmto ochorením. Škodové udalosti, ktoré sa netýkajú ochorenia Covid-19, sú štandardne cestovným poistením kryté.

Náklady spojené s karanténou cestovné poistenie v tomto prípade nekryje, ale poisťovňa predĺži dobu trvania poistnej ochrany o nevyhnutný čas trvania úradne nariadenej karantény poisteného v mieste konania cesty, ak poistený vycestuje do zahraničia v súlade s odporúčaniami a opatreniami MZV SR a v dôsledku úradných opatrení v príslušnej krajine sa neočakávane ocitne v nútenej karanténe a z toho dôvodu sa nemôže vrátiť domov v plánovanom termíne. Poistenie liečebných nákladov sa klientovi bezplatne predĺži na dobu trvania úradne nariadenej karantény. Náklady vzniknuté v súvislosti s karanténou (napr. ubytovanie, stravovanie) však nie sú poistením kryté.

 autor: Peter Csernák (finsider.sk)

MPS s.r.o
Autor: MPS s.r.o

Náš príbeh sa začal písať v roku 1998, kedy sme sa dvaja obchodníci z poisťovne rozhodli spojiť sily a ísť vlastnou cestou. Začiatky boli neisté, predsa len v tom čase začínať podnikanie a ešte v sektore poistenia, kedy sme ako profesia poisťovací makléri - dnes agenti, nemali najlepšie meno. Avšak napriek tomu sme sa rozhodli, že do toho dáme všetko a z malej dvoj chlapovej firmy urobíme úspešnú spoločnosť, ktorá si vybuduje svoje miesto na trhu s prívlastkom rodinná.

Prešli sme rôznymi zmenami. Po prvej legislatívnej zmene, kedy zo zákona boli odstránení makléri, sme boli nútení zmeniť názov spoločnosti z pôvodného Maklérska Poisťovacia Spoločnosť na nové, Moderné Poisťovacie Služby. Počas celého obdobia existencie našej spoločnosti sme sa posúvali v trhom rebríčku smerom nahor a dnes sa hlásime medzi TOP 10 sprostredkovateľských spoločností v neživotnom poistení.

Ako čas plynul, aj my sme rástli a stále viac sa prehlbovala pôvodná myšlienka rodinnej firmy.  Našli sme do nášho tímu správnych ľudí, za ktorými stojíme a berieme ich ako súčasť našich rodín. Tento istý pocit sa snažíme prenášať aj na spolupracujúcich partnerov, podriadených finančných agentov a v neposlednom rade našich klientov, ktorým svojimi službami a starostlivosťou pripomíname, že sme tu pre nich. Dajte nám príležitosť Vás zaradiť do našej klientskej rodiny, lebo spolu sme silnejší a stabilnejší. 

Jozef & Marek

 

Naše hodnoty

Lojalita našich kolegov je pre nás základom, na ktorom staviame vo vzťahu ku klientom a obchodným partnerom.

Rôznorodé zameranie členov tímu, silná kolegialita zabezpečujú naplnenie potrieb klienta a dosiahnutie cieľov spoločnosti.

Rodinná atmosféra spoločnosti so silnou schopnosťou empatie prináša a posilňuje jej stabilitu.

Autentickosť je pre nás, že vždy Vám odporúčame len tie poistné služby, o ktorých sme presvedčení, že sú kvalitné a vhodné pre Vaše potreby.

Spoľahlivosťou prinášame klientom istotu správnej voľby pri výbere partnera, čím posilňujeme jeho sebadôveru a presvedčenie.

Progresia je neustále vzdelávanie pracovníkov, sledujeme a aplikujeme moderné trendy v poskytovaní služieb v poistení vrátane využívania IT a sociálnych sietí.

Proklientský prístup, sme tím odborníkov silne zameraný na požiadavky klienta a pripravení v každom momente priniesť optimálne riešenie. Zároveň pevne stojíme pri našich klientoch počas celej doby trvania partnerstva.

Autentickosť, Tímový duch, Spoľahlivosť, Profesionalita, Lojalita, Progresívnosť, Rodinný a Proklientský prístup

 

Naša vízia 

Edukácia a posun pozitívneho vnímania poistenia ako súčasť každodenného života.

Používanie cookies - aby web fungoval ako má:

Aby ste na webe ľahko našli to, čo hľadáte, potrebujeme váš súhlas so spracovaním súborov cookies. Kliknutím na tlačidlo "Súhlasím" všetky cookies jednoducho povolíte.

Cookies sú malé súbory, ktoré sa ukladajú vo vašom prehliadači. Podľa nich vás na našom webe spoznáme a zobrazíme vám web tak, aby všetko fungovalo správne a podľa vašich preferencií. Prehľad cookies a podmienky ich používania si môžete prečítať tu.

Nastavenie